Våga fråga! – tips om informationssäkerhet

Natalie Bohman är konsult inom informationssäkerhet hos Omegapoint och ny informationssäkerhetsansvarig hos vår kund Strukton. Strukton genomförde en intervju med Natalie som vi fått ta del av.

Hej Natalie, vad innebär det att vara informationssäkerhetsansvarig på Strukton?

– Informationssäkerhet handlar huvudsakligen om att skydda information från obehörig åtkomst, säkerställa att den är korrekt och garantera att den är tillgänglig när den behövs. Mitt ansvar är att säkerställa att informationssäkerhet integreras i rutiner och processer. Ett kundorienterat arbetssätt förblir en central del av Strukton, med ett systematiskt och riskbaserat tillvägagångssätt. 

Vad är roligast med tjänsten?

– En av de roligaste arbetsuppgifterna är att få arbeta tillsammans med verksamheten för att öka medvetenheten inom information- och cybersäkerhet. 

Vad hoppas du uppnå i närtid? 

– I närtid hoppas jag kunna sätta en grundläggande struktur i processer och rutiner för ett fortsatt arbete med informationssäkerhet. Systematik och ständig förbättring är ledord på Strukton vilket jag vill arbeta vidare med. Jag vill att det ska vara lätt att göra rätt! 

 Om du fick ge mig som medarbetare två viktiga råd kring IT-säkerhet, vilka skulle det vara?

– Uppmuntra till en kultur av öppen kommunikation. En öppen och tillåtande miljö hjälper till att identifiera och åtgärda säkerhetsproblem innan de blir allvarliga. Våga fråga om det känns otydligt eller svårt! Håll dina enheter uppdaterade, använd starka lösenord och lämna inte datorn olåst. En säkerhetsmedveten kultur börjar med de små vanorna.

Behöver din verksamhet också hjälp med informationssäkerhet? Kontakta oss