Kategori: Blog

  • Skydda dig mot cyberattacker

    Skydda dig mot cyberattacker

    Vill du skydda dig mot cyberattacker? Glöm inte den mänskliga faktorn.

  • Omvärldskollen september 2024

    Omvärldskollen september 2024

    Omegapoints omvärldskoll sammanfattar ett urval av de säkerhetshändelser och händelser inom cybersäkerhet som skett senaste månaden.

  • Våga fråga! – tips om informationssäkerhet

    Våga fråga! – tips om informationssäkerhet

    Natalie Bohman är konsult inom informationssäkerhet hos Omegapoint och ny informationssäkerhetsansvarig hos vår kund Strukton. Strukton genomförde en intervju med Natalie som vi fått ta del av. Hej Natalie, vad innebär det att vara informationssäkerhetsansvarig på Strukton?– Informationssäkerhet handlar huvudsakligen om att skydda information från obehörig åtkomst, säkerställa att den…

  • Hur vet du om din dator blivit infekterad?

    Hur vet du om din dator blivit infekterad?

    Hur vet du om din dator blivit infekterad? Om man inte är helt försiktig kan ens dator bli infekterad av skadlig kod genom helt vanlig användning. Från att surfa på nätet till att öppna ett dokument som skulle vara semesterplaneringen från en kollega. Förloppet kan gå väldigt snabbt och på…

  • Omvärldskollen juli och augusti 2024

    Omvärldskollen juli och augusti 2024

    Omegapoints omvärldskoll sammanfattar ett urval av de säkerhetshändelser och händelser inom cybersäkerhet som skett senaste månaden. Säkerhetshändelser i Sverige 1. Thailand vill köpa Gripen1 I augusti bekräftade Saab att Thailands flygvapen vill köpa Gripenplan. Tidigare har Thailand använt sig utav amerikanska F-16 plan och beställning av Gripen förväntas ersätta tolv…

  • Ledningssystem för ökad informationssäkerhet

    Ledningssystem för ökad informationssäkerhet

    Har du svårt att få ut säkerhetsarbetet i organisationen på ett bra sätt? Är det svårt att hålla koll på alla lagar, regler och krav på säkerhet? Känner du att det är en utmaning att säkerställa att alla medarbetare följer uppsatta rutiner och riktlinjer? Här kommer våra tips för att förbättra ert säkerhetsarbete:…

  • Helt säkra system är en utopi – allt går att hacka

    Helt säkra system är en utopi – allt går att hacka

    Femtiotvå miljoner kronor. Så mycket kostar en hackerattack i genomsnitt för den organisation som drabbas.

  • Least Privilege, visst. Men hur länge?

    Least Privilege, visst. Men hur länge?

    ”Least privilege” är en viktig beståndsdel i en säker utvecklingsmiljö och kan minska skadeverkningarna av eller förhindra många attacker. Att kunna utforma behörigheten granulärt och på lägsta möjliga nivå, är en viktig komponent i alla molnmiljöer. Om någon kommer över din inloggning är möjligheten att göra allvarlig skada begränsad.

  • Omvärldskollen juni 2024

    Omvärldskollen juni 2024

    Omegapoints omvärldskoll sammanfattar ett urval av de säkerhetshändelser och händelser inom cybersäkerhet som skett senaste månaden.

  • Totalförsvar i fokus under Almedalsveckan

    Totalförsvar i fokus under Almedalsveckan

    Årets Almedalsvecka hade ett starkt fokus på det svenska samhällets motståndskraft. Det blev intensiva och matnyttiga diskussioner med många inspel, och att sammanfatta dem är ingen lätt uppgift. Men det här är några av de viktigaste sakerna jag tar med mig.

  • Krisledning

    Krisledning

    Alla verksamheter kan utsättas för en större eller mindre kris. Det spelar ingen roll om det är ett dödsfall eller en cyberattack som släcker ner samtliga system – allt ställs på sin spets och ledningen har ansvaret.

  • Du kan inte säkra det du inte förstår

    Du kan inte säkra det du inte förstår

    IT-branschen behöver ta ett större ansvar för motståndskraftiga system. Det finns många ramverk som hjälper dig bygga väl skyddade digitala lösningar. Utmaningen ligger i att förstå system, organisationer och plattformar samt hålla dem säkra vid förändrad funktionalitet och hotbild.